Veilig in de zon

Veilig in de zon

De zonnige dagen zijn in aantocht! Zo'n zomers weer geeft je meteen een goed gevoel. Toch brengt blootstelling aan de zon ook bepaalde risico’s met zich mee. Je huid kan verbranden en sneller verouderen, je kan een zonneslag oplopen of zelfs risico lopen op huidkanker.

Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Bescherm jezelf tegen de zon: 5 tips

  1. Check de uv-index. De intensiteit van uv-stralen wordt uitgedrukt in de zogenoemde uv-index met een cijfer van 0 tot 10. Is de uv-index 3 of hoger? Dan moet je jezelf goed beschermen. Een dagelijks overzicht van de uv-index kan je makkelijk terugvinden op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).
  2. Zoek de schaduw op wanneer de zon het felst is. Dit is meestal tussen 12 en 15 uur. Hou ook zeker jonge kinderen tussen deze uren uit de zon.
  3. Draag een hoofddeksel en kledij die zeker je armen en benen bedekken.
  4. Smeer je voldoende en regelmatig in met zonnebrandcrème. Smeer 15 à 30 minuten voor je in de zon gaat en herhaal dit elke 2 uur. Gebruik waterproof zonnebrandcrème wanneer je gaat zwemmen, want uv-stralen worden niet door water tegengehouden.
  5. Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril. Want ja, ook je ogen kunnen verbranden!

 

Welke factor moet ik gebruiken?

Gebruik zonnebrandcrèmes met ten minste SPF 30, met zowel uv-A- als uv-B filters. Je Apotheker kan je hierbij het beste advies geven.

Let ook zeker op de houdbaarheid van de zonnebrandcrème!

Eens geopend hebben zonnebrandcrèmes een houdbaarheid van 12 maanden. Gebruik je daarna toch nog je zonnebrandcrème? Dan is de optimale bescherming niet meer gegarandeerd.

Tip om zonnebrandcrème goed te bewaren: Bescherm het tegen zonlicht en bewaar het op een donkere, koele en droge plaats.

Preventie huidkanker: check verdachte vlekjes.

Terwijl de meeste vlekjes onschuldig zijn, zijn andere dat niet. Maar hoe weet je nu of een vlekje op je huid mogelijk minder onschuldig is? Daarvoor gebruik je best de ABCDE-regel:

 

Asymmetrie: Is het vlekje asymmetrisch?

Border: Merk je een onregelmatige rand aan het vlekje?

Color: Verandert het vlekje van kleur of stel je meerdere kleuren vast binnen één vlek?

Diameter: Is de diameter van het vlekje groter dan 6 millimeter?

Evolutie: Verandert de vorm, grootte of het uitzicht van het vlekje?

 

Een vlekje is verdacht als je één of meerdere van bovenstaande eigenschappen vaststelt. Heb je zo’n verdacht vlekje gezien? Neem dan meteen contact op met je huisarts of dermatoloog.