Veelgestelde vragen

Medicatie bestellen

Getrouwheidskaart

Apotheken

Varia

 • Hoelang is een voorschrift geldig?

  Krijg je een voorschrift voor geneesmiddelen van je dokter? Laat het niet te lang liggen, want het is maar 3 maanden geldig. Ga je later naar de apotheker, dan is je voorschrift niet meer geldig en kan je het geneesmiddel niet meer krijgen. Je dokter kan afwijken van deze geldigheidsduur. Hij kan je voorschrift korter of langer geldig maken, tot maximaal 1 jaar. Hij kan je tijdens 1 consultatie meerdere voorschriften geven, zodat jij binnen het jaar je geneesmiddelen kan halen.​​​​​

  Voor het ziekenfonds is het voorschrift geldig tot en met de derde maand na de maand waarin het voorschrift door de dokter werd geschreven. Dat betekent dat je in de loop van deze periode voor de terugbetaalbare geneesmiddelen slechts een beperkt bedrag betaalt. Dit bedrag wordt “het remgeld” genoemd. Het ziekenfonds betaalt voor jou de rest van de kosten. 

 • Wat houdt het beroepsgeheim van de apotheker in?

  De apotheker is gebonden aan het beroepsgeheim. Dit wilt zeggen dat ze geen medische informatie van klanten mogen doorspelen, tenzij dat de klant hiervoor toestemming heeft gegeven. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Aan de volgende instanties dienen zij in sommige gevallen wel informatie door te geven:

  • de gerechtelijke instanties en inspecteurs    

  • inspecteurs van de geneeskundige controledienst van het Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering, in het kader van zijn opdrachten toegewezen door de wet van 14 juli 1994 betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen    

  • de Provinciale Geneeskundige Commissie waaronder de apotheker valt, in het kader van zijn opdrachten toegewezen door artikel 37 van KB nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.    

  • voor andere instanties die, op basis van de wetgeving die op hen van toepassing is, de bevoegdheid hebben om dergelijke mededeling te vereisen, en dit in overeenstemming met deze wetgeving.