S.O.S. stijve gewrichten

Last hebben van stijve gewrichten kan verschillende oorzaken hebben. Meestal dragen factoren zoals leeftijd en overgewicht, maar ook sport en lichamelijk veeleisend (of repetitief) werk, nog eens bij aan de klachten. Maar wat speelt er zich binnenin je lichaam af? Het draait allemaal om kraakbeen. De aanwezigheid ervan in je gewrichten is essentieel om hen soepel te houden en vrij te kunnen bewegen. Ook beschermt kraakbeen het bot tegen te sterke belasting en schokken, waardoor schade aan het gewricht wordt voorkomen. Je kan het vergelijken met een stootkussentje of een schokdemper!

Wat is kraakbeen?

Kraakbeen is voornamelijk opgebouwd uit glucosaminesulfaat, chondroitinesulfaat en collageen. Het kent een continu proces van afbraak en opbouw. De bewegingsvrijheid en de soepelheid verminderen bij oudere personen dus door een natuurlijk slijtageproces. Oftewel: wanneer er meer afbraak is dan opbouw. Het gevolg? Je wordt stijf en jammer genoeg treedt er vaak ook pijn op. Bij overgewicht worden de gewrichten nog zwaarder belast en vermindert het kraakbeen zijn functie als schokdemper. Ook de doorgedreven en herhaalde bewegingen in sommige beroepen (of in de topsport) versnellen de natuurlijke slijtage. Op een gezonde manier bewegen, maar ook je gewicht onder controle houden, is dus van groot belang.

Eerste hulp bij supplementen kiezen

Wanneer je niet meer zo soepel kan bewegen als vroeger, kan je de natuur een handje helpen via supplementen. Een aanvullende toediening van glucosamine- en chondroitinesulfaatsupplementen is sterk aangeraden voor iedereen die last heeft van stijfheid in de gewrichten. Ons advies? Begin deze kraakbeenbeschermers op tijd in te nemen en laat ze langdurig deel uitmaken van je dagelijkse routine. Zo bekom je het beste resultaat! Verder bestaan er tal van interessante voedingssupplementen die kurkuma- en boswelia-extract bevatten. Dit zijn twee natuurlijke ontstekingsremmers die instaan voor het behoud van soepele gewrichten. Op termijn helpen ze ook de pijn verminderen. Zeker de moeite waard om te proberen dus!

Kom gerust eens langs in onze apotheken: we helpen je graag een keuze maken uit ons kwalitatief assortiment aan hoogwaardige supplementen.